Ogórki małosolne.

W tym roku staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami działki rekreacyjnej. Niestety była w opłakanym stanie ale po woli wspólnymi siłami tworzymy naszą oazę. Ku naszemu zdziwieniu rośnie na niej mnóstwo chrzanu.  Chrzan był mały żeby go zetrzeć, ale wymyśliliśmy, że jest idealny do ogórków.
A co latem jest najsmaczniejsze? Ogórki małosolne.

Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 litry wody przegotowanej ciepłej
  • 3,5 łyżki soli
  • bardzo dużo liści i korzenia chrzanu
  • główka czosnku
Przygotowanie:
  1. Ogórki dokładnie umyć. 
  2. Wodę zagotować i osolić. Odstawić na bok, żeby trochę ostygła.
  3. Ogórki z przyprawami układać warstwami w garnku kamiennym.: ogórki, czosnek, chrzan i przykryć liśćmi chrzanu i znowu następna warstwa.
  4. Potem wszystko zalać ciepłą wodą. Przycisnąć wszystko talerzykiem i słoikiem z wodą.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce np. parapet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz