Spaghetti z szpinakiem.


Jest coś takiego za czym Pan Ka nie przepada.To szpinak. Czasami udam mi się przemycić szpinak na przykład w "lazani". Ale z spaghetti z szpinakiem było by bardzo ciężko. Ja też kiedyś nie przepadałam za szpinakiem, to chyba uraz po przedszkolu. Tera jednak jak go sama przyrządzę to zjadam ze smakiem

Składniki:
  • 200 g makaronu np. do spaghetti
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki śmietany do sosów
  • 2 kostka serka topionego śmietankowego
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • żółty ser do posypania
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy gotujemy makaron. Odcedzamy go na durszlaku. 
  2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek z oliwą. 
  3. Dodajemy umyty, osuszony i drobno pokrojony szpinak. Następnie dodajemy masło. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy wszystko.
  4. Po około 15 min dolewamy śmietanki i wrzucamy serek topiony. 
  5. Wszystko mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż serek topiony się rozpuści. 
  6. Na talerzu rozkładamy makaron, kładziemy szpinak i posypujemy żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz