Jest coś takiego za czym Pan Ka nie przepada.To szpinak. Czasami udam mi się przemycić szpinak na przykład w "lazani". Ale z spaghetti z szpinakiem było by bardzo ciężko. Ja też kiedyś nie przepadałam za szpinakiem, to chyba uraz po przedszkolu. Tera jednak jak go sama przyrządzę to zjadam ze smakiem
Składniki:
- 200 g makaronu np. do spaghetti
- 150 g świeżego szpinaku
- 50 g masła
- 1/3 szklanki śmietany do sosów
- 2 kostka serka topionego śmietankowego
- oliwa
- ząbek czosnku
- żółty ser do posypania
- sól i pieprz
- W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy gotujemy makaron. Odcedzamy go na durszlaku.
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek z oliwą.
- Dodajemy umyty, osuszony i drobno pokrojony szpinak. Następnie dodajemy masło. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy wszystko.
- Po około 15 min dolewamy śmietanki i wrzucamy serek topiony.
- Wszystko mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż serek topiony się rozpuści.
- Na talerzu rozkładamy makaron, kładziemy szpinak i posypujemy żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz