W zeszłym tygodniu gościłam u mojej babci. Ona uwielbia robić przetwory. Najbardziej kocham jej zimową sałatkę z buraczków. Mogłabym tylko ją jeść. Od babci dostałam pyszny słoik z sałatką i przepis. W następnym roku będę mogła sam zrobić takie pyszności.
Składniki:
Składniki:
- 3kg czerwonych buraków (jednakowej wielkości)
- 1kg czerwonej papryki
- 2 duże cebule
- 2 duże cytryny
- przyprawy: sól, cukier
Przygotowanie:
- Całe buraki w skórce, gotujemy. Kiedy już będą miękkie, studzimy je. Następnie obieramy i ścieramy na grubej tarce.
- Ścieramy cebulę na tarce i dodajemy do buraczków.
- Paprykę kroimy na bardzo drobną kostkę i również dodajemy do buraków.
- Wszystko mieszamy i doprawimy do smaku solą, cukrem i cytryną.
- Przekładamy buraczki do słoików, dokładnie zakręcamy. Moja babcia każdą zakrętkę i górę słoika przeciera spirytusem. Wystarczy dokładnie wyparzyć słoiki i zakrętki.
- Pasteryzujemy 20 min. Następnie słoiki wyjmujemy z wody i stawiamy do góry dnem. Po ostygnięciu sprawdzamy czy wieczka słoików są wklęsłe. Jeśli nie to musimy dokładniej zamknąć lub zmienić zakrętkę i znowu pasteryzować.
Babcia z nieba mi spadła. Nareszcie coś na zimę bez octu.
OdpowiedzUsuńDzięki n końcu znalazłam cos dla mnie Basia
OdpowiedzUsuńBede próbować w tym roku 😊 w domku synek 1,5 roku wiec super że znalazłam ten przepis bez octu 👌👌
OdpowiedzUsuń