Zapiekanka z kurczakiem.

Bardzo dużo eksperymentujemy z zapiekankami. Zrezygnowaliśmy z zapiekanek z mięsem mielonym bo ostatnio mięs mielone, nie ważne ile kosztuje to jest okropne. Nawet nie chcę wiedzieć co oni tam wkładają. Fuj. Wymyliśmy, że  tym razem zrobimy zapiekankę z kurczakiem.  Zapiekanki są też smaczniejsze z świeżymi warzywami a nie mrożonych mieszanek. Wiadomo, że to zajmuje więcej czasu, ale jest smaczniejsza i taka chrupiąca.  Moja koleżanka preferuje szybką kuchnie, czyli wszystko kupuje mrożone, jednak to nie ma tego samego smaku. Wszytko jest wodniste. 
Zapiekanka z kurczakiem jest przepyszna. Smacznego.

Składniki:
  • 0,5kg piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 0,5kg pieczarek
  • płaty lasagne
  • 400g ser żółty
  • 330ml sosu pomidorowego z serem Pecorino
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, pieprz ziołowy
  • sos beszamelowy Knorra
Przygotowanie:
  1.  Pierś z kurczaka i czerwoną cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Pierś i cebule doprawiamy tymiankiem, bazylią, oregano i pieprzem ziołowym.
  2. Do garnka wrzucamy podsmażoną pierś i cebulę. Do tego dodajemy sos pomidorowy z serem Pecorino ( sos kupiliśmy w Lidlu - polecamy jest świetny). Wszystko na małym ogniu dusimy pod przykrywką.
  3. Kroimy paprykę i podsmażamy ją na patelni (przekładając kurczaka z cebulą do garnka, zostawmy trochę sosu, będzie idealna do podsmażenia reszty warzyw). Dodajemy do garnka i dalej dusimy.
  4. Na końcu obieramy, kroimy i podsmażamy pieczarki. Kiedy pieczarki już się uduszą również dodajemy do garnka.
  5. Kiedy wszystko nam się dusi w garnku. Przygotowujemy sos beszamelowy. Tym razem nie zaszalałam i zrobiłam sos beszamelowy Knorra zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Ścieramy na tarce ser żółty.
  7. Teraz najważniejsze. Będziemy układać warstwy w naczyniu żaroodpornym. Najpierw kładziemy warstwę kurczaka z warzywami i sosem, następnie układamy płaty lasagne ( ja nie gotowałam makaronu, ponieważ zrobią się one ciepłe dzięki sosom), polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. I w takiej kolejności układamy następne warstwy. Na samym końcu musi być sos beszamelowy i ser.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zapiekankę pieczemy ok 45min.

2 komentarze:

  1. pysznie się prezentuje, a zapewne jeszcze lepiej smakuje, mniam, super alternatywa dla lasagne, czy zapiekanki z kurczakiem zamiast zmieloną padlinką, zapewne wypróbuje danie w owej koncepcji, pozdrawiam i zapraszam do mnie
    nogawkuchni@blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecamy:)
      I z miłą chęcią zajrzymy :)

      Usuń