Bardzo dużo eksperymentujemy z zapiekankami. Zrezygnowaliśmy z zapiekanek z mięsem mielonym bo ostatnio mięs mielone, nie ważne ile kosztuje to jest okropne. Nawet nie chcę wiedzieć co oni tam wkładają. Fuj. Wymyliśmy, że tym razem zrobimy zapiekankę z kurczakiem. Zapiekanki są też smaczniejsze z świeżymi warzywami a nie mrożonych mieszanek. Wiadomo, że to zajmuje więcej czasu, ale jest smaczniejsza i taka chrupiąca. Moja koleżanka preferuje szybką kuchnie, czyli wszystko kupuje mrożone, jednak to nie ma tego samego smaku. Wszytko jest wodniste.
Zapiekanka z kurczakiem jest przepyszna. Smacznego.
Składniki:
- 0,5kg piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 papryki czerwone
- 0,5kg pieczarek
- płaty lasagne
- 400g ser żółty
- 330ml sosu pomidorowego z serem Pecorino
- oliwa z oliwek
- przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, pieprz ziołowy
- sos beszamelowy Knorra
- Pierś z kurczaka i czerwoną cebulę kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Pierś i cebule doprawiamy tymiankiem, bazylią, oregano i pieprzem ziołowym.
- Do garnka wrzucamy podsmażoną pierś i cebulę. Do tego dodajemy sos pomidorowy z serem Pecorino ( sos kupiliśmy w Lidlu - polecamy jest świetny). Wszystko na małym ogniu dusimy pod przykrywką.
- Kroimy paprykę i podsmażamy ją na patelni (przekładając kurczaka z cebulą do garnka, zostawmy trochę sosu, będzie idealna do podsmażenia reszty warzyw). Dodajemy do garnka i dalej dusimy.
- Na końcu obieramy, kroimy i podsmażamy pieczarki. Kiedy pieczarki już się uduszą również dodajemy do garnka.
- Kiedy wszystko nam się dusi w garnku. Przygotowujemy sos beszamelowy. Tym razem nie zaszalałam i zrobiłam sos beszamelowy Knorra zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ścieramy na tarce ser żółty.
- Teraz najważniejsze. Będziemy układać warstwy w naczyniu żaroodpornym. Najpierw kładziemy warstwę kurczaka z warzywami i sosem, następnie układamy płaty lasagne ( ja nie gotowałam makaronu, ponieważ zrobią się one ciepłe dzięki sosom), polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. I w takiej kolejności układamy następne warstwy. Na samym końcu musi być sos beszamelowy i ser.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zapiekankę pieczemy ok 45min.
pysznie się prezentuje, a zapewne jeszcze lepiej smakuje, mniam, super alternatywa dla lasagne, czy zapiekanki z kurczakiem zamiast zmieloną padlinką, zapewne wypróbuje danie w owej koncepcji, pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńnogawkuchni@blogspot.com
Naprawdę polecamy:)
UsuńI z miłą chęcią zajrzymy :)