Papryka faszerowana

Składniki:
  • 5 zielonych papryk
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia
Przygotowanie:
  1. Czosnek i cebulę razem ze szczypiorkiem kroimy. Wrzucamy ma rozgrzaną oliwę i chwile je szklimy.
  2. Do czosnku i cebuli dodajemy mięso i mieszamy. Doprawimy przyprawami do smaku. Dusimy wszystko przez kilka minut. Na końcu dodajemy groszek. Jeszcze przez kilka minut smażymy i wyłączymy gaz.
  3. Odcinamy górną część papryki i pozbywamy się z niej ziarenek.
  4. Każdą paprykę faszerujemy mięsem z warzywami. Kładziemy również pokrojony ser żółty i świeże listki bazylii. Przykrywamy wszystko odciętym kapturkiem papryki.
  5. Papryki wsadzamy do rękawa i naczynia żaroodpornego.
  6. Pieczemy przez 60 minut w 200°C.

2 komentarze:

  1. Papryka faszerowana mięskiem to jedna z ulubionych potraw mojego męża. Witam w akcji Warzywa psiankowate i proszę o więcej takich przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń