Papryka faszerowana
Składniki:
- 5 zielonych papryk
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry żółtego sera
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, świeża bazylia
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę razem ze szczypiorkiem kroimy. Wrzucamy ma rozgrzaną oliwę i chwile je szklimy.
- Do czosnku i cebuli dodajemy mięso i mieszamy. Doprawimy przyprawami do smaku. Dusimy wszystko przez kilka minut. Na końcu dodajemy groszek. Jeszcze przez kilka minut smażymy i wyłączymy gaz.
- Odcinamy górną część papryki i pozbywamy się z niej ziarenek.
- Każdą paprykę faszerujemy mięsem z warzywami. Kładziemy również pokrojony ser żółty i świeże listki bazylii. Przykrywamy wszystko odciętym kapturkiem papryki.
- Papryki wsadzamy do rękawa i naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy przez 60 minut w 200°C.
Papryka faszerowana mięskiem to jedna z ulubionych potraw mojego męża. Witam w akcji Warzywa psiankowate i proszę o więcej takich przepisów ;)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń