Szarlotka



Składniki:
  • 4 duże kwaskowate jabłka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wrzucamy do miski i zasypujemy je 1 szklaka cukru oraz cukrem waniliowym. Mieszamy drewnianą łyżką i czekamy ok 15 minut, aby puściły trochę soku.
  2. Do jabłek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy olej i jajka. Dokładnie mieszamy, aby jabłka były pokryte ciastem.
  4. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem formy i pieczemy ok 60 minut w 180°C.
  5. Gdy ciasto już ostygnie, możemy je posypać cukrem pudrem.


Lata międzywojenne były wspaniałym okresem. Rozkwitały takie miejsca jak kawiarnie i cukiernie.

Ludzie chętnie się spotykali i lubili bawić. Na pewno idealnym ciastem serwowanym w tym czasie była szarlotka. Tym bardziej, że jabłka w tych latach były jednym z najtańszych owoców, kosztowały zaledwie 30 gr. (informację tą znalazłam w tym o to artykule :"By poznać kraj własny "). 


1 komentarz: