Składniki:
- 4 duże kwaskowate jabłka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oleju
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wrzucamy do miski i zasypujemy je 1 szklaka cukru oraz cukrem waniliowym. Mieszamy drewnianą łyżką i czekamy ok 15 minut, aby puściły trochę soku.
- Do jabłek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy.
- Na końcu dodajemy olej i jajka. Dokładnie mieszamy, aby jabłka były pokryte ciastem.
- Całość wlewamy do wysmarowanej olejem formy i pieczemy ok 60 minut w 180°C.
- Gdy ciasto już ostygnie, możemy je posypać cukrem pudrem.
Lata międzywojenne były wspaniałym okresem. Rozkwitały takie miejsca jak kawiarnie i cukiernie.
Ludzie chętnie się spotykali i lubili bawić. Na pewno idealnym ciastem serwowanym w tym czasie była szarlotka. Tym bardziej, że jabłka w tych latach były jednym z najtańszych owoców, kosztowały zaledwie 30 gr. (informację tą znalazłam w tym o to artykule :"By poznać kraj własny ").
Prosta i fajna szrlotka, aż się chce ją od razu zrobić ;)
OdpowiedzUsuń