Śródziemnomorska zapiekanka







Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kg cukinii
  • 300 g pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • przyprawy: łyżeczka bazylii, tymianku, posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Sos beszamelowy:
  • łyżka masła 
  • łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka 
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
  1. Cukinię kroimy na grubsze plastry i przesmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanej oliwie. 
  2. Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. 
  3. Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż całość się zarumieni. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.
  4. Sos beszamelowy: w rondelu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy całość nie dopuszczając do zrumienienia. Dodajemy powoli mleko i cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
  5. W naczyniu układamy warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Całość zalewamy pozostałym sosem, na wierzch sypiemy żółtym serem. Pieczemy ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz