Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 kg cukinii
- 300 g pomidorów
- oliwa z oliwek
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 50 g tartego żółtego sera
- 150 ml białego wytrawnego wina
- przyprawy: łyżeczka bazylii, tymianku, posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
- łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Cukinię kroimy na grubsze plastry i przesmażamy na rumiano z obu stron na rozgrzanej oliwie.
- Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
- Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż całość się zarumieni. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.
- Sos beszamelowy: w rondelu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy całość nie dopuszczając do zrumienienia. Dodajemy powoli mleko i cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
- W naczyniu układamy warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Całość zalewamy pozostałym sosem, na wierzch sypiemy żółtym serem. Pieczemy ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz