Leczo z cukinią i kiełbasą.

Czasami jest taki tydzień, że całe dnie spędza się w pracy. Właśnie co wtedy przygotować do jedzenia? Idealna potrawa to taka, której będzie dużo i tylko w jednym garnku. Wpadliśmy na pomysł, że przygotujemy sobie leczo.

Składniki:
  • 1 kg cienkiej kiełbasy
  • 70 dag cukinii
  • 1 kg papryki (czerwona, zielona lub żółta)
  • 1 papryczka chili
  • 0,5 kg pomidorów
  • 3 duże cebule czerwone
  • 0,5 kg pieczarek
  • przecier pomidorowy z ziołami
  • oliwa
  • przyprawy: ostra papryka, pieprz ziołowy, bazylia, tymianek.
Przygotowanie:
  1. Wszystkie produkty kroimy w kostki.
  2. Rozgrzewamy patelnie i na oliwie podsmażamy kiełbasę i cebulę oraz dodajemy wszystkie przyprawy. 
  3. Do dużego garnka wrzucamy podsmażoną kiełbaskę z cebulą. Dorzucamy pokropioną paprykę, cukinią oraz pomidory. Wszystko dusimy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować,żeby się nie przypaliło i rozgotowało.
  4. Na patelni dusimy pieczarki i przyprawiamy pieprzem. Gdy będą już miękkie dodajemy do duszących się warzyw.
  5. Dodajemy przecier pomidorowy z ziołami i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili.
  6. Doprawiamy przyprawami według gustu.


2 komentarze: